A kért oldal néhány másodpercen belül betöltődik
Hirdetés átugrása
stihl 970×550
M-gel 970-250
Roche 300*300

Így válasszunk jól téligumit

ATENOR23_LAKE11_Banner_300x250_SZZS

A téligumi választása nemcsak a hideg hónapokra való felkészülés, hanem a biztonságos közlekedés érdekében is kulcsfontosságú. Azonban néha még a minőségi téligumik is tapadási problémákkal küzdenek havas utakon. Ebben a cikkben megvizsgáljuk, miért fordulhat elő, hogy egyes téligumik csúsznak havas körülmények között, és mit tehetünk annak érdekében, hogy megfelelően válasszunk téligumit.

**1. Téligumik és Tapadás:

A téligumik tervezése és anyaga kulcsfontosságú a hideg és havas időjárási viszonyok közötti tapadás szempontjából. Minőségi téligumik speciális szilika alapú keveréket használnak, amely hideg időben is lágy marad, így javítva a tapadást a havas és jeges utakon.

**2. A Profilminta Meghatározó Szerep:

A profilminta kialakítása és mélysége alapvetően befolyásolja a téligumi tapadását havon. Az olyan minták, amelyek mélyebb barázdákat és blokkokat tartalmaznak, jobban belekapaszkodnak a hóba, javítva ezzel a tapadást. Azonban túl mély minták esetén a téligumi elveszítheti az úttartását és a kanyarodási stabilitását.

**3. A Gumikeverék Összetétele:

A téligumik készítésekor használt gumiösszetétel meghatározza a hideg időben való tapadás képességét. A szilika alapú keverék javítja a hideg időben való tapadást és rugalmasságot, míg a speciális polimerek hozzájárulnak a tapadáshoz és a kopásállósághoz.

**4. Téli Gumiabroncs-Jelölések:

Az Európában elterjedt téli gumiabroncsokon található jelölések segítenek azonosítani a téligumik minőségét. A „M+S” (sár és hó) és a hegyes hópihe jel azt jelzi, hogy a téligumi megfelelő tapadással rendelkezik havas és jeges utakon.

**5. Téligumi Kopás:

A kopott téligumik veszítik a tapadásukat, még ha eredetileg minőségiek is voltak. Rendszeresen ellenőrizze a téligumi állapotát, és cserélje le őket, ha a minta kopottá válik.

**6. A Téligumik Tisztán Tartása:

A téligumikon található havat és jeget tisztán kell tartani ahhoz, hogy megőrizzék tapadásukat. Rendszeresen tisztítsa meg a téligumikat, és ügyeljen arra, hogy ne fagyjon össze a hó és jég.

**7. Az Összkerekes Hajtás Fontossága:

Az összkerekes hajtású járművek előnyt élveznek a téli közlekedés során, mivel az összes kerék hozzájárul a tapadáshoz. Ha csak az első vagy a hátsó kerekeken vannak téligumik, a jármű kevésbé stabil lehet havas úton.

Az optimális téligumi kiválasztása és gondozása elengedhetetlen a biztonságos téli közlekedéshez. Ne csak az ár alapján válasszunk téligumit, hanem figyeljünk a mintázatra,

Akár most, akár a későbbiekben a "Süti beállítások" gomb megnyomásával módosíthatod a beállításaidat. A későbbiekben ezt a funkciót a főoldal alján találod.
Cookie beállítások