A kért oldal néhány másodpercen belül betöltődik
Hirdetés átugrása
praktiker 970×550
Lufi 970*250
M-gel 300*300

Ha nyaralni mész, ezt feltétlenül olvasd el – Mennyi autópályadíjat fizetünk külföldön?

ATENOR23_LAKE11_Banner_300x250_SZZS

A COVID19 árnyékában beinduló üdülési szezonban számos honfitársunk autóval utazik a szomszédos országokba, számukra hasznos információ, hogy a nyaralás célpontjai felé vezető úton mennyit és milyen módon fizethetnek az autópálya-használatért. Az https://e-autopalyamatrica.hu/ a felhasználók kérdéseit, visszajelzéseit is figyelembe véve összegyűjtötte a nyári utazások legnépszerűbb – összesen mintegy két tucat – célországainak autópályadíj-fizetéssel összefüggő alapvető tudnivalóit. Az sem marad ki az összefoglalóból, hogy mire kell feltétlenül figyelnünk külföldi autós utazás előtt.

A körképből kiderül: tulajdonképpen nincs két olyan ország, ahol ugyanannyit kellene fizetnünk az autópályák használatáért, ám korántsem a hazai úthasználati jogosultság a legdrágább. A díjak beszedését alapvetően két módon oldják meg: matricás (időalapú) és kapus rendszerrel. Utóbbi általában jóval drágább, és bizonyos időszakokban komoly torlódások is kialakulnak, elég, ha a nyáron gyakorta beduguló horvát autópályákra gondolunk. A kapus megoldás előnye, hogy használatarányos, viszont ez rendszerint lényegesen több, mint ha időalapon fizetnénk.

Bizonyos országokban egyes szakaszokon nem kell útdíjat fizetni, más államokban pedig egyáltalán nem.

A 2021. júliusi európai autópályadíj-körkép elérhető a https://e-autopalyamatrica.hu/hu/europa címen.

(OTS)

Akár most, akár a későbbiekben a "Süti beállítások" gomb megnyomásával módosíthatod a beállításaidat. A későbbiekben ezt a funkciót a főoldal alján találod.
Cookie beállítások