A kért oldal néhány másodpercen belül betöltődik
Hirdetés átugrása
köki 970×550
Roche 970*250
Köki 300*300

Ez a 8 technológiai vívmány forradalmasítja a közlekedés jövőjét

finn wellness 640*360

Az autóipar a következő évtizedben várhatóan nagyobb és gyorsabb megújulást fog mutatni, mint az elmúlt száz év során, köszönhetően azoknak a jelenleg is folyó technológiai fejlesztéseknek, amelyek alapjaiban formálhatják át közlekedési szokásokat. Ez az a 8 technológiai trend, mely az autóipar innovációjára a legnagyobb hatással lesz.

Önvezető autók

Az önjáró autókkal kapcsolatban jelentős előrelépések történtek az elmúlt években és olyan kihívások merültek fel, melyek megoldásához például több érzékelőre, folyamatos 360 fokos látószögre, mesterséges intelligencia használatára, műholdas navigációra és megfelelő jogi szabályozásra, globális szabványokra van szükség. Az önvezető autók világának valósággá válása így továbbra is a jövő zenéje.

Villanyautók

Az elektromos autók és az egyéb környezetbarát meghajtású járművek ma már egyre elterjedtebb és egyre inkább megfizethető alternatívái a hagyományos, belsőégésű motorral rendelkező társaiknak.

Vezeték nélküli töltés

Az indukciós vagy vezeték nélküli töltés kialakítása még fejlesztés alatt áll, néhány vezető autógyártónál (Kia, BMW, Mercedes-Benz) azonban már elérhetők ezek kezdetleges verziói. A szakemberek jelenleg arra fókuszálnak, hogy megoldást találjanak az „energiaszivárgásra”, mely a vezeték nélküli töltés egyik nagy kihívása. Ugyanis e miatt lassabb a töltési folyamat a hagyományos kábel-alapú módszernél.

Mesterséges intelligencia

A mesterséges intelligencia (AI) nem csupán az önvezető autókkal történő biztonságos közlekedés egyik eszköze, az AI által támogatott kényelmi és szórakozási funkciók szintén vitathatatlanul jelen lesznek a közlekedés jövőjében. Bár ennek a technológiának a használata az autóiparban még nem annyira elterjedt, a londoni IHS Markit kutatócég szerint 2025-re az AI-alapú rendszerek új autókba történő telepítési aránya 109 százalékkal fog növekedni.

Szilárdtest-akkumulátorok

A szilárdtest-akkumulátorok akár 2,5-szer nagyobb energiakapacitással, hosszabb hatótávval és rövidebb töltési idővel rendelkeznek, mint a mai elektromos autókban található áramforrások. A kutatások és fejlesztések most abból a célből folynak, hogy a szilárdtest-akkumulátorok megfizethető árszintet érjenek el.

V2V és V2I technológia

Az önvezető autók működéséhez a járműveknek valós időben kell tudniuk kommunikálni a szerverrel és egymással. Így a jármű-jármű (V2V) és jármű-infrastruktúra (V2I) közötti technológia az önvezető járművek kényelmes és biztonságos használata szempontjából létfontosságú.

Mobilitás mint szolgáltatás (MaaS)

A közlekedésben is megfigyelhető az a trend, hogy az Y-generáció tagjai bizonyos termékeket közösen vesznek igénybe, például már nem fontos, hogy saját tulajdonú járművel közlekedjenek. Így egyre népszerűbbek az autó- és kerékpármegosztó szolgáltatások.

Hidrogén

A hidrogén szén-dioxid-mentes üzemanyag-alternatívát jelenthet a jövőben a személyautóktól a teherautókon át a hajókig. Európában várhatóan több hidrogénüzemanyag-töltőállomás is épül majd a közeljövőben.

Akár most, akár a későbbiekben a "Süti beállítások" gomb megnyomásával módosíthatod a beállításaidat. A későbbiekben ezt a funkciót a főoldal alján találod.
Cookie beállítások