A kért oldal néhány másodpercen belül betöltődik
Hirdetés átugrása
stihl 970×550
Roche 970*250
Tesa 300*300

Biztonság kánikulában is – Erre figyelj, ha hőségben vezetsz!

ATENOR23_LAKE11_Banner_300x250_SZZS

Mely tényezőkön múlik a biztonság a nyári utakon? Sokan azt gondolnák, a balesetmentes közlekedéshez elég a nyári gumiabroncs. Valóban az első és legfontosabb dolog, amit a saját és mások biztonságáért tehetünk, hogy az időjárásnak megfelelő gumival közlekedünk. De ez még csak a kezdet! Mire érdemes figyelni? Cikkünkből kiderül.

Nyári gumi

A már említett gumicsere nagyon lényeges, ha balesetmentesen (és alacsonyabb fogyasztással) szeretnénk autózni. Az egyes évszakokra kifejlesztett modellek különböző keverékekből állnak és a mintázatuk is eltérő. Egy nyári gumi keményebb keverékből áll és 7 C fok felett viselkedik optimálisan.

Vezetéshez cseréljük le a papucsot

Természetes, hogy ha beköszönt a kánikula, igyekszünk minél lengébben öltözni és lekívánkozik rólunk a zokni és a (sport)cipő: azonban a papucs akár balesetek forrásává is válhat. Nem érezzük úgy a pedálokat, beakad, lecsúszhat a lábunk a pedálról. Egy fékről lecsúszott láb pedig komoly gondot okozhat a forgalomban.

Pihenés, folyadék

Kellemetlen élmény, ha beragadunk egy dugóba a legnagyobb hőségben, és még klíma sincsen. Nagy melegben romlik a reakcióidőnk, ingerlékenyebbé, figyelmetlenebbé válhatunk, ezért érdemes figyelnünk a folyadékpótlásra és ha tehetjük, tartsunk pihenőket. Ha úgy érezzük, a hőség elviselhetetlen számunkra, túlságosan bágyadtak vagyunk vagy hajlamosabbak lehetünk az agresszív viselkedésre, vezetésre, saját és utastársaink érdekében inkább ne üljünk a volán mögé.

Ne hagyjunk senkit az autóban

Gyermeket, idős és beteg embert, valamint háziállatot sose hagyjunk az autóban! A tűző napon az utastérben percek alatt felmelegszik a levegő 35-40 fokra. Csak a boltba akarunk beszaladni? Csupán 5 perc az egész? Az az 5 perc is rendkívül kellemetlen az autóban maradtak számára, ha pedig az 5 perc mégsem 5 perc, veszélyes, sőt végzetes is lehet a járműben kialakult hőség. A szélvédő mögött sem érdemes ilyenkor robbanásveszélyes tárgyat, mint például öngyújtót tartani.

Fotó: Jamie Street, Unsplash

Akár most, akár a későbbiekben a "Süti beállítások" gomb megnyomásával módosíthatod a beállításaidat. A későbbiekben ezt a funkciót a főoldal alján találod.
Cookie beállítások