A kért oldal néhány másodpercen belül betöltődik
Hirdetés átugrása
linea 970×550
Linea 970*250
M-gel 300*300

Tudtad? Ezeket a megkülönböztető jelzéssel közlekedő járműveket kell még elengedned az utakon

ATENOR23_LAKE11_Banner_300x250_SZZS

Azt minden autós jól tudja, hogy a megkülönböztető jelzést használó mentő-, tűzoltó- és rendőrautónak biztosítani kell a késlekedés nélküli, akadálytalan továbbhaladást, akár a közlekedés szabályainak ideiglenes figyelmen kívül hagyásával is.

Azonban más járművek is használhatnak megkülönböztető és figyelmeztető jelzést, őket ugyan úgy el kell engedni. De ki használhat még megkülönböztető jelzést?

Megkülönböztető jelzés a villogó kék vagy kék-vörös fényjelzés, a sziréna vagy a váltakozó hangmagasságú hangjelzés. Az Országos Mentőszolgálat, a Magyar Honvédség és a rendvédelmi szervek sürgősségi betegellátást végző gépjárművei, a hivatalos katasztrófavédelmi szervek, a NAV rendészeti feladatokat ellátó, vonuló járművei, a büntetés-végrehajtási szervek fogvatartottjait szállító és azokat kísérő autók, valamint a Magyar Honvédség rendészeti feladatokat ellátó járművei is használhatják a megkülönböztető jelzést.

A felsorolás itt még nem ért véget: a terrorelhárítási szerv tevékenységeire használt járművei, a rendőrség és az Országgyűlési Őrség védett személyek biztosítására szolgáló autói, a Katasztrófavédelmi Koordinációs Tárcaközi Bizottság elnökének hivatali autója, katasztrófahelyzetben az általa kijelölt gépjárművek, a bányamentő szolgálatok járművei, a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság, a Honvédelmi Minisztérium és a Külgazdasági és Külügyminisztérium közérdekű feladatok ellátására használt járművei is a jelzést alkalmazók közé tartoznak a jogszabály szerint.

És ha ez még nem lenne elég, érdemes megjegyezni, hogy a jelzés használatának jogával élhetnek a forgalomzavart elhárító autók, a közlekedési hatósági ellenőrzést, az útdíjköteles útszakaszok ellenőrzését végző egyes autók, a Magyar Honvédség tűzszerészeti feladatait ellátó kocsik, a gyorsforgalmi út kezelőjének a biztonságos közlekedést biztosító autói, a rendőrség közrendvédelmi, közlekedésrendészeti, határrendészeti szolgálati ágának gépjárművei, továbbá a bűncselekmények helyszínén intézkedő és tűzszerészeti szolgálatot ellátó járművek.

A rendelet értelmében, mely szerint a megkülönböztető jelzés használatának célja az emberi élet, a testi épség, az egészség, a vagyoni javak, az emberi környezet megóvása, a nemzetközi szerződésben vállalt kötelezettség teljesítése, a kármentés, a honvédelem, a nemzetbiztonság és a közbiztonság védelme, a kiemelt államérdekből ellátandó feladatok végrehajtása, a fent felsoroltakon túl hatósági engedéllyel a sürgősségi vér- és szervtranszplantációs szállítást végző autók, a közművek által okozott súlyos veszélyhelyzet elhárítását végző szervek járművei, a NAV, a nemzetbiztonsági szolgálatok, a büntetés-végrehajtási szervek, a hivatásos katasztrófavédelmi szervek, a létesítményi tűzoltóság és az önkéntes tűzoltó egyesület, a Magyar Honvédség és a Legfőbb Ügyészség által üzemben tartott, az előbbiekben nem említett feladatot ellátó, illetve a közlekedési balesetek szakmai vizsgálatát végző közlekedésbiztonsági szerv által használt gépjárművek számára is akadálytalan továbbhaladást kell lehetővé tenni a közlekedésben, amennyiben megkülönböztető jelzést használnak.

Akár most, akár a későbbiekben a "Süti beállítások" gomb megnyomásával módosíthatod a beállításaidat. A későbbiekben ezt a funkciót a főoldal alján találod.
Cookie beállítások