A kért oldal néhány másodpercen belül betöltődik
Hirdetés átugrása
kella 970×550
Praktiker 970*250
Praktiker 300*300

Több százezer forintos bírságot úszhatunk meg, ha ezekre figyelünk a horvát utakon

ATENOR23_LAKE11_Banner_300x250_SZZS

Itt a nyár, és mivel sok vakációzó választja úti céljának Horvátországot, nem árt tudni ezt-azt az ottani közlekedési szabályokról. Ha szeretnénk megúszni egy nagyobb összegű bírságot, ezekre figyeljünk.

Miben más a horvát KRESZ?

Alapjába véve hasonló korlátozások vannak életben, mint hazánkban, így autópályán maximálisan 130 km/órával, gyorsforgalmi úton 110 km/órával, lakott kerületen kívül 90 km/órával, lakott területen belül pedig 50 km/órával lehet menni. Más korlátozások vonatkoznak viszont a 24 éven aluli vagy két évnél frissebb jogosítvánnyal rendelkező sofőrök számára. Ők csak 120, 100 és 80 km/órával hajthatnak lakott területen kívül, lakott területen belül ugyanazok a szabályok vonatkoznak rájuk.

Ha lakott területen 20-30 km/órával lépjük át a sebességhatárt, 40 ezer forintnak megfelelő kunát kell fizetnünk, lakott területen kívül 20 ezer forintnak megfelelő összeggel büntethetnek. Ha valaki 50 km/órával haladja meg a sebességkorlátozást lakott területen, átszámítva 600 ezer forintja bánhatja.

A láthatósági mellény nem hiányozhat az autóból a horvát közlekedési szabályok értelmében, ugyanis amikor az út mellett parkolunk, és kiszállunk az autóból, fel kell vennünk azt. Ha leparkolunk az út szélén vagy egy parkolóban azért, hogy aludjunk egyet a hosszú úton, több százezer forintos büntetést zsebelhetünk be, mivel ez is vadkempingezésnek számít, ami pedig Horvátországban szigorúan tilos.

A 12 éven aluli gyerekek nem utazhatnak elöl, kivéve a 2 éven aluliakat, az ő gyerekülésüket menetiránnyal ellentétesen kell beszerelni kikapcsolt légzsák mellett, 5 éves kor alatt pedig kötelező a gyerekülés a hátsó üléssorban is. A szabály megszegése 20 ezer forintunkba kerülhet.

Horvátországban gyakoribbak a közúti ellenőrzések, ám ezek biztonságunkat szolgálják. Tartsuk be a közlekedési szabályokat, vigyázzunk magunkra és másokra.

Akár most, akár a későbbiekben a "Süti beállítások" gomb megnyomásával módosíthatod a beállításaidat. A későbbiekben ezt a funkciót a főoldal alján találod.
Cookie beállítások