A kért oldal néhány másodpercen belül betöltődik
Hirdetés átugrása
polacsek 970×550
Polacsek 970*250
Köki 300*300

10 érdekesség a Forma-1 nagyágyújáról

Lake11_Tavasz_Banner_Kampany_300x250_CM

Az idén 88. évét töltő Bernie Ecclestone nem állíthatja azt, hogy nem volt kalandos élete. Fiatalon, önerőből gazdagodott meg, majd a világ legnagyobb autóversenyét igazgatta.

Ecclestone 16 évesen hagyta ott az iskolát. Egy ideig az egyik London-környéki gázgyárban dolgozott, majd elkezdett motorozni. Hamarosan motorokkal és alkatrészekkel kereskedett szabadidejében. Annyira bejött a kereskedés az akkor még mindig tinédzser Ecclestone-nak, hogy hamarosan főállásban foglalkozott a motorkerékpár kereskedelemmel – 20-as éveire Nagy-Britannia legnagyobb motorkerékpár-kereskedő hálózatát építette ki.

Versenyzőként indult a Formula-3-ban, ekkor még csak 19 éves volt. Karrierje nem tartott sokáig, egy könnyebb baleset után inkább az üzletre koncentrált. Először 1957-ben szállt be a Formula-1-be. Akkor a Connaught nevű csapatot vásárolta meg és menedzserként irányította – 27 évesen. Barátja egy évvel később halálos balesetet szenvedett az egyik futamon, ekkor kiszállt egy időre a szériából. Jochen Rindt menedzsereként tért vissza a versenysorozatba, a fiatal osztrák pilóta 1970-ben szenvedett halálos balesetet, ekkor Ecclestone újból kiszállt.

1974-ben alapította meg a többi csapattulajdonossal a FOCA-t, a Forma 1-es konstruktőrök szövetségét.
1988-ban létrehozta a FOPA-t, amely az F1 kereskedelmi jogai fölött rendelkezett. A bevétel 47%-át a csapatok kapták, 30%-a az FIA-t illette, 23 százalék pedig a FOCA-é lett. Az üzlet aranybányának bizonyult: 1993-ban már évi 45 millió dollárra tett szert. Az üzletember 39 éven keresztül vezette a Formula–1 autóverseny-sorozatot irányító cégcsoportokat.

Ecclestone mindössze 160 centiméter magas.

Akár most, akár a későbbiekben a "Süti beállítások" gomb megnyomásával módosíthatod a beállításaidat. A későbbiekben ezt a funkciót a főoldal alján találod.
Cookie beállítások