A kért oldal néhány másodpercen belül betöltődik
Hirdetés átugrása
stihl 970×550
Köki 970*250
Acapella 300×30

Így indult világhódító útjára a rally

acapella 640×480

Az angol eredetű szó eredetileg nagygyűlést jelent és nem a száguldó versenyautókkal kapcsolatban használták először akkor, amikor sporttal kapcsolatos kifejezéssé vált.

Tudtad?

Eleinte csillagtúrákat neveztek így. Ezeknek az volt a lényege, hogy a térképen megjelöltek csillaggal egy helyet, amit a versenyzőknek meghatározott idő alatt kellett elérniük. Volt, hogy ezen kívül ügyességi feladatokat is végre kellett hajtania a versenyzőknek.

Először 1911-ben a Monte Carlo Rally-n használták az elnevezést az autósport egyik ágaként. A versenyeket táv alapján négy kategóriára osztották. A legnagyobba az 5000 kilométer feletti, míg a legkisebbe az 1000 km alatti megmérettetések kerültek.

Az Európa-bajnoki versenyek elődjét a 30-as években írták ki, ami négy futamból állt. A második világháború visszafogta a fejlődésben levő sportágat. A békekötés után még sokáig nem találtak magukra az autógyárak.
A Nemzetközi Automobil Szövetség pár évvel később a szárnyai alá vette a sportágat, ami újból fejlődésnek indult. Az Európa Rally újraindítása után a FIA megrendezte az Európa-bajnokságot. Ezután több kategória is létrejött, majd megszűnt, míg végül 1997-ben megjelentek a World Rally Carok.

Hamarosan megjelent az S2000-es autókra épülő Intercontinental Rally Challenge, amely gyorsan népszerűvé vált a rövidebb versenyek és a televíziós közvetítések miatt. Az Európa-bajnokság hanyatlásnak indult, így 2013-ban az IRC átvette helyét ERC néven.

Akár most, akár a későbbiekben a "Süti beállítások" gomb megnyomásával módosíthatod a beállításaidat. A későbbiekben ezt a funkciót a főoldal alján találod.
Cookie beállítások