A kért oldal néhány másodpercen belül betöltődik
Hirdetés átugrása
tesa 970×550
Polacsek 970*250
Stihl-hja-300×300

Egy futurisztikus autó: Hyundai Nexo

Acapella 640×480

A Nexo, a Hyundai üzemanyagcellás autója a hidrogén (H2) és oxigén (O2) elektrokémiai reakciója során keletkező elektromos áramot hasznosítja.

A hidrogén-hajtású autók kevéssé népszerűek, amit azzal magyarázhatunk, hogy nem igazán van infrastruktúra az üzemanyagcellás autók kiszolgálására, drága autókról van szó, a hidrogén pedig egy nehezen kinyerhető anyag, melyet ráadásul -253 fokon lehet folyékonyan tartani, így tárolása sem egyszerű. Mégis vannak ilyen irányú fejlesztések a Mercedesnél, a Volkswagennél, a General Motorsnál, a PSA-nál is, de akik igazán komolyan foglalkoznak ezzel, az a Toyota, a Honda és a Hyundai.

A Hyundai dollármilliókat költ üzemanyagcellás autó fejlesztésére. Még az Audi is leszerződött velük, hogy együtt folytassák a projektet. Talán ez mutatja igazán, hogy a hidrogén-hajtású járművek jelenlegi népszerűtlenségük ellenére is a jövő autói lehetnek.

A Hyundai Nexo nem csupán azzal képviseli a fenntarthatóságot, hogy végterméke a vízpára, így oxigént juttat vissza a levegőbe. A beltérben a szójabab, a cukornád és a len is jelen van. 4,67 méteres autó megjelenése a jövőt idézi a teljes frontrészen végigfutó LED-csíkkal, a kocsitestbe visszabújó kilincsekkel, a szürke matt fényezéssel.

A hidrogént az autó három üvegszálerősítésű tartályban tárolja, ezek egyenként 52,2 literesek, összesen körülbelül hat kilogramm hidrogént sűrítenek beléjük. Az autó fogyasztása száz kilométerenként 1 kilogramm hidrogén. A Nexo szinte hétköznapi teljesítménnyel bír: 163 lóerős, 9,2 mp alatt van 100-on és a végsebessége 180 km/h. Előnye, hogy gyorsan, mindössze 3 perc alatt megtankolható, hátránya, hogy az üzemeltetési költsége nem túl alacsony, megegyezik egy 7 literes fogyasztású benzines autóéval. Ebben a tekintetben egy elektromos autó simán leelőzi.

Az áruszállításban és a tömegközlekedésben nagy lehetőségek rejlenek a technológia számára, azonban a személyautózásban már kérdéses, hogy el lehet-e adni nagy tömegeknek az ilyen üzemanyagcellás autókat. Ugyanakkor a Nexo egy nagyon elegáns és látványos autó, ami vonzó lehet a vásárlók számára.

Akár most, akár a későbbiekben a "Süti beállítások" gomb megnyomásával módosíthatod a beállításaidat. A későbbiekben ezt a funkciót a főoldal alján találod.
Cookie beállítások