A kért oldal néhány másodpercen belül betöltődik
Hirdetés átugrása
lufi 970×550
Gancia 970*250
acapella 300×300

2 milliárdot adtak ezért a legendás Peugeot versenyautóért

acapella 640×480

Több mint 100 éves ez a Peugeot L45 versenyautó, mely kalandos élete során többször is igen előkelő helyen végzett amerikai futamokon, most közel 2 milliárdért cserélt gazdát.

Ritkán számolhatunk be arról, hogy milliárdokért cserélt gazdát egy francia autó, pedig a Peugeot márka már több mint 200 éves és az autógyártásba is nagyon korán belevágtak, így versenyezni is elég hamar elkezdtek. A franciáknak nagy sikere volt az autóversenyeken, különösen ennek az 1914-es Peugeot L45-ösnek, melyről sokáig úgy hírlett, hogy Dario Resta-val a volán mögött megnyerte az 1916-ban rendezett Indianapolis 500-as futamot. Később azonban kiderült, hogy Ralph Mulford volt a pilóta és harmadikként lépte át a célvonalat.
Az igazsághoz az is hozzá tartozik, hogy az 1900-as években szép sikereket értek el a franciák a Peugeot-val, Jules Goux például egy hasonló autó volánja mögött nyerte meg az Indianapolis-i futamot. A kék autó különlegessége, hogy alvázszáma és motorszáma is 1, tehát ennél koraibb példány aligha létezik belőle.

A több mint 100 éves versenyautó motorja 4491 köbcentis, négyhengeres, hengerenként négyszelepes benzinmotor, melynek teljesítménye 2800-as fordulatnál 112 lóerő. Az L45-ös Peugeot-t négy tárcsafék lassítja. Az autó már csak azért is különleges, mert rettentő kevés maradt fenn belőle, az Egyesült Államokban pedig különösen ritka jelenség. Koránál fogva is kalandos élete volt az öreg versenyautónak, 1949 februárjában még 2500 dollárért cserélt gazdát. Felújítása óta többször is szerepelt a Goodwood-ban rendezett sebesség fesztiválon.
Közel 7,3 millió dollárt adott érte új tulajdonosa, ami átszámítva kicsivel több mint 1,9 milliárd forint, ami nagy valószínűséggel az egyik legdrágább, ha nem a legdrágább Peugeot-vá emeli a sötétkék gépet.

Akár most, akár a későbbiekben a "Süti beállítások" gomb megnyomásával módosíthatod a beállításaidat. A későbbiekben ezt a funkciót a főoldal alján találod.
Cookie beállítások